Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Κύπρου & Πατησίων : Ξενάγηση στο ιστορικό του πάρκου μας


Είναι γνωστό ότι μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων υπάρχει ελάχιστο πράσινο, το μικρότερο ποσοστό ανά κάτοικο στην Ευρώπη, και η Κυψέλη είναι η πιο πυκνοδομημένη περιοχή της πόλης. Σε αυτή την περιοχή, στη συμβολή της Πατησίων με την οδό Κύπρου, υπάρχει ένας μικρής έκτασης αλλά μεγάλης αξίας για τους περίοικους αδόμητος χώρος. Στα "Οδωνυμικά" του Δήμου Αθηναίων ο χώρος αυτός αναφέρεται ως "πάρκο Λέλας Καραγιάννη". Σε μια περιοχή που άλλοτε υπήρχαν ωραίες μονοκατοικίες, με αυλές, κήπους και δέντρα αυτό το μικρό πάρκο αποτελεί σήμερα έναν από τους τελευταίους πράσινους ελεύθερους χώρους μέσα στο τσιμεντένιο δάσος των πολυκατοικιών, σε ένα σημείο ανυπόφορα ήδη επιβαρυμένο από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τους ρύπους τους.
Πρόκειται για μια έκταση μόλις 2.400 τ.μ. η οποία το 1989 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτηρίστηκε χώρος κοινόχρηστου πρασίνου. Ένα μέρος του, που παλιά φιλοξενούσε ένα μικρό λούνα παρκ, χρησιμοποιείται σήμερα ως ανοιχτό πάρκινγκ. Το υπόλοιπο του χώρου περιλαμβάνει μια μικρή παιδική χαρά και παρτέρια όπου εκτός από χαμηλή βλάστηση υπάρχουν περίπου 45 δέντρα και ανάμεσά τους πανύψηλα πεύκα, φοίνικες κ.ά.
Η Δημοτική Αρχή της Αθήνας , παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις της για δήθεν προστασία των πράσινων χώρων, ανακοίνωσε τον Δεκέμβρη του 2006 την απόφαση παραχώρησης του πάρκου σε ιδιώτη, προκειμένου να κατασκευαστεί τριώροφο υπόγειο παρκινγκ ! Γι αυτό και υπόγραψε σχετική σύμβαση με την Κοινοπραξία "Δομοτεχνική Τεχνική Τουριστική ΑΕ" παραχωρώντας της την κατασκευή και την εκμετάλλευση του παρκινγκ για 30 χρόνια ! Και μπορεί βέβαια στις μακέτες του έργου να παρουσιάζεται ότι πάνω από το υπόγειο παρκινγκ θα υπάρξει υψηλό πράσινο, όμως οι σχετικές μελέτες και η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις στις πλατείες Πρωτομαγιάς, Κοτζιά, Κάνιγγος και Κλαυθμώνος δείχνουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ! Επιπλέον η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει στον υπέργειο χώρο του παρκινγκ ράμπες, αεραγωγούς, ασανσέρ κλ.π., οπότε δεν θα απομείνει παρά ελάχιστος ελεύθερος χώρος.
Πρόσφατα μάλιστα, ο Δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι τα έργα καταστροφής του πάρκου στην οδό Κύπρου και η εκσκαφή για την κατασκευή του γκαράζ θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου, παρ'ότι κάτω από την πίεση και τον αγώνα των κατοίκων η Δασική Υπηρεσία απέστειλε έγγραφο προς τη Διεύθυνση Κατασκευών του Δήμου, το Μάη του 2007, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η κοπή δένδρων στο συγκεκριμένο χώρο !
Όσο κι αν φαίνεται αναπότρεπτη η καταστροφή του πάρκου ο αγώνας για τη διάσωση του μπορεί να είναι επιτυχής αν πλαισιωθεί απ΄όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους।
Γιατί ακόμα κι αν υπάρχουν αγώνες χωρίς νίκη, δεν μπορεί να υπάρξει νίκη χωρίς αγώνα !
Ας τολμήσουμε να νικήσουμε !

Δεν υπάρχουν σχόλια: